Leasen als duurzame oplossing

Kan leasen een oplossing zijn in een duurzame agrarische sector? Dat zou heel goed kunnen. Het ontneemt de agrarische ondernemer in ieder geval een aantal zorgen en stimuleert innovatie.

Het idee komt uit de gedachte van de circulaire economie. Dit betekent dat de producent van een machine eigenaar blijft van de machine en na de gebruiksduur de machine terug krijgt. De producent blijft eigenaar en de ontmanteling van de machine of verjonging in zijn verantwoordelijkheid. De producent heeft er geen belang meer bij om zoveel mogelijk machines te verkopen, maar moet duurzame machines verkopen die lang doen, wat ze moeten doen. Er zijn inmiddels al een aantal voorbeelden van bedrijven die deze oplossingen aanbieden. Zo kun je tegenwoordig vloerbedekking leasen en de producent neemt aan het eind van de gebruiksduur de vloerbedekking terug.

Voor de agrarische ondernemers staat het produceren van voedsel doorgaans centraal. De uitdaging bestaat uit het begeleiden van het groeiproces met alle uitdagingen die daarbij komen te kijken. Hiervoor is de ondernemer in toenemende mate afhankelijk van technische hulpmiddelen. Zo is de eenvoudige melkinstallatie inmiddels een volautomatisch melksysteem en de overkapping voor de varkens een volledig klimaat gestuurd huisvestingssysteem. Om de arbeidsproductie per ondernemer te verhogen nemen technische hulpmiddelen een steeds belangrijkere plaats in. Ondernemers moeten hierbij steeds meer keuzes maken bij de aanschaf van installaties. Bij aankoop van installaties ligt de macht bij de agrarische ondernemer, tot het moment dat de koop gesloten is. Daarna is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor de installatie. Gelukkig leveren veel bedrijven een goede service, maar deze is wel eindig. Bij leasen in plaats van kopen heeft de producent een veel groter belang dat de juiste technische oplossing wordt geboden. Immers, een langere gebruiksduur is voor de producent van belang. Op deze manier betrekt de agrarische ondernemer de producent sterker bij zijn probleem en maakt hem mede verantwoordelijk voor een goede oplossing.

Als agrarische ondernemer kun je je focus beter houden op de belangrijke processen op het bedrijf en volgen welke ontwikkelingen zich in de markt voordoen. Het produceren van standaard producten heeft in onze gebied met relatieve hoge kostprijs weinig toekomst. Als agrarische ondernemers en agrisector er omheen zullen we de kansen moeten pakken die er volop zijn. Daarin moet ieder maximaal doen waar hij of zij goed in is en kunnen we samen de maximale toegevoegde waarde realiseren.
Leasen is hiermee niet alleen een vorm die past in circulaire economie die is gericht op duurzaamheid. Het zorgt ervoor dat de verschillende partijen binnen de keten komen tot optimale oplossing, waarbij ieder zijn eigen specialistische kennis inbrengt. Agrarische ondernemers op de gezinsbedrijven kunnen zich dan volledig richten op het verzorgen van hun planten en dieren.

Dit bericht is geplaatst in Landbouw, Marketing, Tuinbouw, Veeteelt. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.