Qualifiers en Winners

PLUS supermarkt maakte begin deze maand bekend dat ze volledig overschakelt naar vrije uitloopeieren met 2 Beter Leven sterren en biologische eieren. PLUS supermarkten noemt het zelf een geweldige stap vooruit.
PLUS is een relatief kleine supermarktketen in het Nederlandse retail landschap en kiest een geheel eigen positionering. Lijkt me een heel verstandig idee van hun. Op deze manier is er tenminste iets te kiezen voor de consument.

In plaats van dat de sector hier blij mee is, schreeuwt ieder gelijk moord en brand. Zowel de beide organisaties namens de pluimveehouders als het productschap voor Pluimvee en Eieren vinden dat ze zich hiermee moeten bemoeien. Onder het mom van tal van redenen moet PLUS kennelijk ergens van worden overtuigd.
Het lijkt mij dat het volstrekt legitiem is van een marktpartij als PLUS om te kiezen voor de vrije uitloopeieren en de biologische eieren. Bovendien is het te hopen voor de producenten van deze eieren dat het een groot succes wordt voor PLUS. De vraag naar deze eieren zal dan groter worden en dit zal een gunstig effect hebben op de prijs. Goed voor de producenten die de eieren produceren. Gezien de argumenten nemen zij nogal wat risico’s en mogen ze best worden beloond met een extra goede prijs.
Kennelijk wordt er getwijfeld aan het welzijnsaspect waaronder de kippen produceren. Voor de producenten die menen dat er een betere manier is om het welzijn van de dieren te garanderen, ligt er een mooie uitdaging om wellicht bij een concurrent van PLUS dit onder de aandacht te brengen. Een andere weg is tegenwoordig via de social media die producenten in staat stelt om rechtstreeks in contact te komen met de consument.
Erg kwalijk is het dat sector brede organisaties de behoefte hebben om zich hier zo druk over te maken. Kennelijk leeft de gedachte nog sterk dat ieder product altijd door iedereen moet kunnen worden geleverd. Deze gedachte is niet in het belang van de sector. Er zijn eisen waar ieder zich in de sector aan moet houden. Dit kun je de qualifiers noemen. Deze geven de producenten de license to produce. Aan de andere kant zijn er de winners. Dit zijn de kwalificaties waardoor de afnemer bereid is om extra voor het product te betalen. In het bovenstaande voorbeeld zou je uitloopeieren en biologische eieren als winners kunnen zien. PLUS heeft voorkeur voor deze eieren boven de scharreleieren. Het is een uitstekende zaak dat er verschillende kwaliteiten zijn in de markt met ieder een eigen groep producenten. Dit geeft meer spreiding en zorgt voor minder uitwisselbaarheid.
Uiteraard zullen de leveranciers van de hoogste kwaliteit erg hun best moeten doen om leverancier van de beste kwaliteit te blijven. Ieder jaar moet er geïnnoveerd worden of er gaat een klein stukje van de voorsprong verloren. Zo is het altijd gegaan en zo zal het blijven gaan. Het gaat alleen steeds sneller!!

Dit bericht is geplaatst in Landbouw, Marketing, Veeteelt. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.