Naar de ATH 2012??

ATH in Biddinghuizen

Van 5 t/m 8 september wordt de tweejaarlijkse beurs ATH gehouden in Biddinghuizen. Is een dergelijke beurs in 2012 nog steeds van belang voor moderne agrarische ondernemers?

In eerste instantie ben ik geneigd om deze vraag ontkennend te beantwoorden. De bedrijven worden immers steeds groter en het rondzetten van arbeid is een belangrijk item op veel bedrijven in de agrarische sector. Werk uitbesteden lijkt daarmee een logische trend. Dit vereist dan wel dienstverleners die ook de verantwoordelijkheid willen dragen bij een uitgebreider dienstenpakket. Vijf ha. maaien voor een veehouder is wat anders dan de voederwinning voor 2013 verzorgen en afrekenen op kwaliteit. Als de arbeid met de bijbehorende mechanisatie dan toch meer wordt uitbesteed, dan kunnen we ons de tijd ook wel besparen om een dag rond te sjouwen op zo’n beurs.

Als je alleen op korte termijn kijkt ben je hier waarschijnlijk klaar en ga je over tot de orde van de dag. Moderne ondernemers blijven echter niet staan bij de realiteit van deze dag, maar kijken vooruit en hebben een beeld waar ze met hun bedrijf naar toe willen. Wat maakt de ATH 2012 dan mogelijk toch interessant?

Misschien zijn de technische mogelijkheden wel het belangrijkste fundament onder de schaalvergroting in de agrarische sector. Voor de grootste sectoren geldt dat de techniek bepaalt hoeveel werk je aankunt met je gezinssamenstelling. Als je als ondernemer nadenkt over de toekomst van je bedrijf spelen de technische mogelijkheden daarin een belangrijke rol. Door schaalvergroting heeft de techniek een grote invloed op de kostprijs, die belangrijk is voor het rendement van het bedrijf.

Daarnaast bieden de hedendaagse technieken meer mogelijkheden om de kwaliteit van het eindproduct beter te meten en te beïnvloeden. Als je in staat bent om specifieke melk of specifieke tarwe te produceren, ben je wellicht beter in staat om aan de wensen van jouw klanten verderop in de keten tegemoet te komen. Het is niet meer dan redelijk dat een deel van de toegevoegde waarde wordt verzilverd in de opbrengstprijs. Zo draagt techniek ook via de opbrengsten bij aan het rendement.

Voor de moderne ondernemer, die graag marktgericht wil produceren is de denkrichting via de opbrengsten minstens zo interessant als die via de kosten. Nieuwe technieken toepassen om aan de wensen van de klanten te kunnen voldoen. Dit kan uiteraard thuis op de boerderij, al dagdromend tijdens het werk. Het geeft echter meer inspiratie om je op deze vraag te bezinnen in een omgeving die gevuld is met techniek. Iedereen is op zo’n dag bezig met de techniek en de onderlinge gesprekken helpen om je mogelijkheden op te rekken. Het is aan de organisatie van de ATH om deze inspirerende ambiance te creëren.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Landbouw, Marketing, Veeteelt. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.