Agrarische sector 2.0

Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is de gedachte die bij mij opkomst als ik de verhalen lees rond de Dairy Campus, die zo nodig gevestigd moet worden rond Leeuwarden. Wellicht moeten de bestuurders met deze plannen eens wakker worden gemaakt, zodat ze met hun ogen open de wereld in kunnen kijken.

Als we kijken naar de agrarische wereld, dan zien we een dalend aantal bedrijven. De huidige bedrijven worden geleid door steeds beter opgeleide ondernemers en de diversiteit tussen de bedrijven neemt steeds verder toe. Op de bedrijven wordt steeds meer gebruik gemaakt van ingewikkelde technieken op velerlei gebied. Als we de film van de afgelopen jaren nog eens opnieuw zouden bekijken dan zien we dat de veranderingen steeds sneller gaan. Ondernemers moeten voortdurend beslissen waar ze in investeren.

Dit beeld van de wereld om ons heen lijkt steeds meer in contrast te staan met de praktijk van de wetenschap. Om verantwoorde uitspraken te kunnen doen, moet er een degelijke proefopzet zijn, waar kan worden vergeleken met de oorspronkelijke situatie. Zoveel mogelijk omstandigheden gelijk houden om een uitspraak te kunnen doen over datgene wat wel wordt veranderd.

Als de bedrijven steeds meer van elkaar gaan verschillen, dan is de kennis over het effect in een specifiek bedrijf steeds minder relevant. De toegevoegde waarde voor het praktijkonderzoek neemt dus af. Frustrerend is de opmerking aan het eind van ieder onderzoek dat er meer onderzoek nodig is. Misschien is het wel bittere noodzaak om de financiers van al dat onderzoek te blijven motiveren om hun miljoenen te blijven schenken. De praktijk heeft er echter steeds minder aan. Als we over drie jaar antwoord hebben op de vraag van vandaag, dan zijn er al weer dermate veel alternatieven dat het antwoord al niet meer relevant is.

Er zijn gelukkig ook kansen. Veel nieuwe ontwikkelingen genereren veel gegevens die worden verzameld in de managementsystemen. Deze gegevens zijn voor de ondernemer interessant om meer inzicht te krijgen wat er op zijn bedrijf gebeurt. Door de informatie over veel bedrijven te ontsluiten via internet en de gegevens beschikbaar te stellen aan onderzoekers, neemt de hoeveelheid onderzoeksmateriaal enorm toe. Onderzoekers kunnen dan voortdurend kijken hoe de nieuwe ontwikkelingen uitpakken op de verschillende bedrijven. De agrarische ondernemers kunnen als tegenprestatie voor het beschikbaar stellen van gegevens, waardevolle informatie ontvangen voor hun bedrijf. De huidige miljoenen voor onderzoek kunnen worden benut voor het bouwen van de infrastructuur. Nederland kan zich ontwikkelen in deze manier van onderzoek. Als over een paar jaar deze vorm van onderzoeken is ontwikkeld staat niets de onderzoekers in de weg om ook buitenlandse markten te bedienen. Wellicht is het geld dat daarmee wordt verdiend, voldoende om het onderzoek in Nederland te financieren. Dat zou nog eens een win-win-win situatie zijn.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Landbouw, Tuinbouw, Veeteelt. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.